Kategorier
Bog

Pontoppidans præster – Henrik Pontoppidan mellem Kierkegaard og Nietzsche

I hele sit værk tager Henrik Pontoppidan livtag med kristendommen. Gennem hans bøger vandrer derfor en hel procession af præster. Pontoppidan hudfletter de fleste præster med barsk satire, men der findes undtagelser, der med frygtløshed og alvor optræder som noget nær sandhedsvidner. I denne bog følger vi Pontoppidans præster.

Pontoppidans præster

Henrik Pontoppidan mellem Kierkegaard og Nietzsche

Af Anders Raahauge

Fønix, 2023, Hæftet, 211 sider. ISBN 9788793600300

Bogen kan købes hos Eksistensen

I hele sit værk tager Henrik Pontoppidan livtag med kristendommen. Gennem hans bøger vandrer derfor en hel procession af præster.

Pontoppidan hudfletter de fleste præster med barsk satire, men der findes undtagelser, der med frygtløshed og alvor optræder som noget nær sandhedsvidner. I denne bog følger vi Pontoppidans præster.

Samtidig vises, hvordan indflydelsen fra Friedrich Nietzsche og Søren Kierkegaard farver forfatterskabet. I Pontoppidans yngre år var han især påvirket af Nietzsche, mens den modne forfatter åbner sig for inspiration fra Kierkegaard. De to filosoffers bærende tanker får i det hele taget krop og mæle i handlingernes drama gennem Pontoppidans romaner og noveller.

Bogen afsluttes med et kort kapitel om Pontoppidans tro.

Om forfatteren: Anders Raahauge (f. 1956) er mag.art. i Litteraturvidenskab og §2 teolog. Tidl. Kulturredaktør ved Kristeligt Dagblad, litteraturredaktør ved Jyllands-Posten. Nu sognepræst ved Sct. Marie kirke i Sønderborg.

“Det fremlægges smukt, hvordan Pontoppidan erkender menneskets behov for åndelig forankring, og bogen er fyldt med inspiration til vor egen tid.”

– Sørine Gotfredsen i Kristeligt Dagblad

Bogen er “ikke bare et overlegent psykologisk laboratorium – som giver Nietzsches og Kierkegaards tanker legeme og skikkelse – men skriver sig også ind i den gamle genre et ”præstespejl” (…) En 211 siders helstøbt perle af et essay”

– Anne Louise Nielsen i Critique

“Som litterat, præst og tidligere kulturredaktør i dagspressen har Anders Raahauge et virkeligt godt udgangspunkt for at kunne skrive en både indsigtsfuld og læseværdig bog om Pontoppidans præster. Og det må siges at være lykkedes ham fuldt ud.”

– Gunnar Jørgensen i Pontoppidaniana

Af Tidsskriftet Fønix