Kategorier
Bog

Pontoppidans præster – Henrik Pontoppidan mellem Kierkegaard og Nietzsche

I hele sit værk tager Henrik Pontoppidan livtag med kristendommen. Gennem hans bøger vandrer derfor en hel procession af præster. Pontoppidan hudfletter de fleste præster med barsk satire, men der findes undtagelser, der med frygtløshed og alvor optræder som noget nær sandhedsvidner. I denne bog følger vi Pontoppidans præster.

Af Anders Raahauge

Pontoppidans præster – Henrik Pontoppidan mellem Kierkegaard og Nietzsche
Af Anders Raahauge
Fønix, 2023, Hæftet, 211 sider
ISBN 9788793600300

I hele sit værk tager Henrik Pontoppidan livtag med kristendommen. Gennem hans bøger vandrer derfor en hel procession af præster.

Pontoppidan hudfletter de fleste præster med barsk satire, men der findes undtagelser, der med frygtløshed og alvor optræder som noget nær sandhedsvidner. I denne bog følger vi Pontoppidans præster.

Samtidig vises, hvordan indflydelsen fra Friedrich Nietzsche og Søren Kierkegaard farver forfatterskabet. I Pontoppidans yngre år var han især påvirket af Nietzsche, mens den modne forfatter åbner sig for inspiration fra Kierkegaard. De to filosoffers bærende tanker får i det hele taget krop og mæle i handlingernes drama gennem Pontoppidans romaner og noveller.

Bogen afsluttes med et kort kapitel om Pontoppidans tro.

Bogen kan købes hos Eksistensen

Om forfatteren: Anders Raahauge (f. 1956) er mag.art. i Litteraturvidenskab og §2 teolog. Tidl. Kulturredaktør ved Kristeligt Dagblad, litteraturredaktør ved Jyllands-Posten. Nu sognepræst ved Sct. Marie kirke i Sønderborg.

Af Tidsskriftet Fønix

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *